Cea mai mare eliberare de prizonieri din lume: 12.000, ieșiți din închisoare
În contextul pandemiei de coronavirus, autoritățile din mai multe țări ale lumii sunt forțate să ia măsuri disperate. Pentru a preveni răspândirea necontrolată a virusului, foarte mulți prizonieri au fost eliberați.
Dacă nu era evident până la această oră, nu există un manual pentru a facilita reacția corectă a autorităților în fața pandemiei. Fiecare lider de stat își încearcă norocul sau împrumută măsuri de la vecini în speranța că vor funcționa și la el. Un lucru este însă sigur, aglomerația din închisori se reflectă în focare de infecție inevitabile.
În acest set de circumstanțe, oficialii de la Kabul au decis eliberarea într-un timp foarte scurt a aproximativ 12.000 de prizonieri, cu scopul declarat de a evita răspândirea noului coronavirus. Acest număr vine în completarea celor 9.000 – 10.000 de prizonieri a căror eliberare a fost anunțată la sfârșitul lunii trecute.
La momentul respectiv, argumentul a fost același. Este important să facem tot ce este posibil pentru a preveni o explozie a numărului de cazuri depistate. Primii beneficiari ai acestei măsuri au fost „femei, copii, bolnavi în stare gravă şi deţinuţi cu vârsta de peste 55 ani”, conform anunţului făcut de autorităţi la vremea respectivă. Este important de reținut că, până la această oră, nu au fost eliberați toți cei 10.000 de prizonieri anunțați în martie, ci doar cea mai mare parte dintre ei.
În teorie, pandemia din Afghanistan nu a făcut foarte multe victime. Sunt înregistrate doar 1703 de cazuri depistate și 57 de decedați. Este însă o perspectivă complet nerealistă asupra realității, din cauza lipsei unui mecanism eficient de testare în masă într-o țară cu 35 de milioane de locuitori într-o țară în care sistemul de sănătate este pe butuci, din pricina celor aproximativ patru decenii de conflicte armate în fiecare colț al teritoriului.
Apropo de război, eliberările detaliate mai sus nu au legătură cu schimbul de prizonieri, subiect asupra căruia guvernul afgan şi talibanii nu reuşesc să ajungă la un acord, după săptămâni întregi de negocieri. În acest cadru, mai multe sute de talibani au fost eliberaţi, faţă de câţiva zeci de prizonieri din partea insurgenţilor.